Skip to main content

Charlotte Axelsson & Christian Sandblom under en IL-utbildning. 

Indirekt ledarskap (IL) – att leda genom andra

Indirekt ledarskap (IL) är för dig som har en eller flera organisatoriska nivåer mellan dig och medarbetarna. Du kan till exempel sitta i ledningsgruppen eller vara mellanchef.

“För dina medarbetare är bilden av dig, som indirekt ledare, mer verklig än verkligheten som du själv upplever den.”

Ledarskapet innebär olika utmaningar och svårigheter beroende på var i organisationen det utövas. Det indirekta ledarskapet skiljer sig på flera sätt från det direkta ledarskapet. Förutom det rent fysiska avståndet till medarbetarna, handlar det även om att både kunna fatta snabba beslut här och nu, tänka strategiskt och fatta långsiktiga beslut.

Chefer och medarbetare i en organisation sitter ihop via länkar, där varje länk behöver ta ansvar för helheten så att det uppstår en känsla av engagemang, delaktighet och tillit.

Genomförande

Under kursen ges möjlighet att analysera, reflektera och diskutera kring det egna indirekta ledarskapet, vilken förebild man själv utgör och hur det påverkar medarbetare och organisation.

Fokus ligger på hur påverkan sker från ledningen till medarbetarna genom:

 • Handlingsinriktad påverkan Hur interaktionen sker med chefer på lägre organisatorisk nivå och hur det påverkar medarbetarna och organisationen.
 • Imageinriktad påverkan
  Hur påverkan sker genom chefen som förebild. Den bild medarbetarna har om ledningen påverkar såväl tolkning som tilltro till den information som sprids.

Kurserna leds alltid av två handledare som har avtal med Försvarshögskolan att leda IL-kurser.

Omfattning och pris – maila oss eller fyll i kontaktformulär för mer information.

IL-utbildningar 2024

Intresserad av en kurs eller vill du veta mer?

Fyll i formuläret och skicka till oss så hör vi av oss till dig så snart som möjligt. Skriv gärna vilken eller vilka datum och platser du är intresserad av. Om en kurs är full kan vi sätta upp dig på en reserv lista!

  Kursledning

  “Det är först och främst när du blir medveten som du kan bidra till förändring, IL utbildningen stödjer dig i den processen.”

  Charlotte Axelsson, handledare
  Frågor om utbildningen?

  Undrar du över något? Tveka inte att höra av dig till oss.

  KONTAKTA OSS DIREKT